Vepřová plec na hořčici

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřového plecka
1 velká cibule
1 velká mrkev
4 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce krystalového cukru
1 kelímek sladké smetany
sůl
pepř
mletý kmín
sádlo
máslo
1 kostka masox
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou plec nakrájíme na malé kostičky a osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem.

  2. Ochucené maso vložíme do pánve a opékáme do zlatova.

  3. V hrnci si rozpustíme dvě lžíce vepřového sádla a vložíme na něj nahrubo nakrájenou cibuli a necháme zlehka osmahnout. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme dvě lžíce krystalového cukru a necháme velmi lehce zkaramelizovat, ale opravdu jen lehce.

  4. Následně přidáme nakrájenou mrkev na tenká kolečka a zamícháme.

  5. Do hrnce poté přidáme kostku masoxu a čtyři vrchovaté lžíce plnotučné hořčice. Lehce orestujeme a podlijeme cca 4 dl horké vody a necháme v mírném varu probublávat.

  6. Mezitím na pánvi dokončíme opékání kostek masa.

  7. Opečené maso přidáme do hrnce k omáčkovému základu a dusíme cca 30 minut. Jakmile je maso měkké, tak do připravené sladké smetany přidáme dvě lžíce hladké mouky – rozmícháme a přidáme do hrnce k masu a hořčicovému základu.

  8. Dobře promícháme a za častého míchání necháme na mírném ohni probublávat cca 10 minut.

  9. Do hotové omáčky přidáme najemno nakrájenou pažitku, oříšek másla a již nevaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!