Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 8 vepřových líček
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 pórek
- 5 pomerančů
- 75 g cukru
- 50 ml balzamikového octa
- olivový olej
- sůl
- pepř
- Příloha:
- brambory
- Alioli:
- 3 stroužky česneku
- asi 100 g majonézy
- Dokončení:
- mandlové plátky
Postup Vepřová líčka s pomerančovou omáčkou a gratinovanou bramborou s alioli
Postup přípravy receptu
-
Líčka si očistíme a odstraníme z nich vrchní blanku. Osolíme je a opepříme a v kastrolu na rozpáleném oleji je zprudka opečeme z obou stran.
Líčka vyndáme, a do kastrolu dáme cibuli, mrkev a pórek, které jsme si předem očistili a pokrájeli na kousky, orestujeme. K orestované zelenině vrátíme zpět líčka.
Z pomerančů si vymačkáme šťávu, kterou nalijeme na maso (mělo by být potopené), osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a necháme vařit 2 hodiny na mírném ohni, dokud nejsou líčka křehká. (Maso by se mělo téměř rozpadat). Po uvaření vyndáme maso z omáčky a tu rozmixujeme.
Z cukru si uděláme karamel, který zalijeme octem a necháme zredukovat. Redukci přilijeme do omáčky. Do omáčky vrátíme i maso a vše provaříme. Dochutíme pepřem a solí. Na talíři posypeme plátky mandlí, které jsme opražili na sucho na pánvi. Podáváme s gratinovanou bramborou.
Gratinované brambory: Celé brambory si omyjeme a uvaříme je ve slupce v osolené vodě. Po uvaření je přepůlíme a každou půlku pomažeme alioli a dáme zapéct do trouby na funkci grill.
Alioli: Děláme stejně jako tradiční majonézu, s tím rozdílem že přidáme prolisovaný česnek.