Vepřová kýta v královské peřince
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g vepřové kýty
- 200 g polotvrdého polského 45% Krolewskiho sýra
- 1 šlehačka 31%
- 4 malé cibule
- 130 g žampionů
- sůl
- worcester
- mletý pepř
- mletý kmín
- pár snítek čerstvého tymiánu
- pár snítek čerstvého oregana
Postup Vepřová kýta v královské peřince
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve silnou vrstvou sádla vytřeme pekáček. Cibuli překrojíme v půlce a nakrájíme na tenké proužky. Dáme ji do mističky, jemně osolíme, posypeme mletým kmínem a promícháme, až se cibulka oddělí od sebe a posypeme dno pekáčku. Omyté osušené žampiony nakrájíme na kousky, poklademe je na cibuli a dáme na ně pár kousků tymiánu a oregana. Kýtu nakrájíme na plátky, trochu naklepeme, konce sem tam nařízneme a ještě řízneme uprostřed, aby se maso nezkroutilo. Plátky kýty osolíme, opepříme, pokapeme worcesterem.
Plátky poklademe na cibuli s žampiony, opět dáme pár kousků tymiánu a oregana. Sýr nastrouháme na jemno, nalijeme k němu šlehačku a promícháme. Ručně ho stejnoměrně dáme na maso, protože sýr do sebe vtáhne šlehačku a zhoustne. Pekáč zakryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C na 70 minut. Pak ho odkryjeme, zapneme horkovzdušnou troubu a necháme asi 15 minut zezlátnout. Podáváme s bramborem nebo hranolky.