Vepřová kýta s celerovo-okurkovou omáčkou a hráškem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové kýty
- 1 větší celer
- 180 g zauzené slaniny
- 1 velká šalotka
- 2 PL sádla nebo oleje
- 1 salátová okurka
- hrst mraženého hrášku
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- vývar z kostí na podlévání
- 1 zakysaná smetana na zjemnění
Postup Vepřová kýta s celerovo-okurkovou omáčkou a hráškem
Postup přípravy receptu
-
Vepřové kosti zalijeme vodou a povaříme. Bulvu celeru oloupeme, salátovou okurku omyjeme a nakrájíme na plátky. Na sádle restujeme pokrájenou šalotku a slaninu. Přidáme vepřovou kýtu a opečeme ji ze všech stran.
Podlijeme vývarem z kostí, přidáme výše uvedené koření, pokrájený celer a necháme krátce podusit.
Maso s vývarem a kořením přendáme do pekáčku a pečeme cca 1 hodinu v rozehřáté troubě. Nakonec přidáme pokrájenou salátovou okurku a ještě chvíli dusíme. Když je maso měkké. Vyndáme jej na talířek a udržujeme v teple.
Ponorným mixérem rozmixujeme sos s celerem a okurkou do hladké konzistence. Podle chuti osolíme, opepříme, (můžeme okyselit citronovou šťávou).Zakysanou smetanu s trochou omáčky rozmícháme v hrnku a vlijeme do rozmixované omáčky, kterou stále mícháme. Nakonec vsypeme mražený hrášek a krátce prohřejeme.
Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s těstovinami. Nezahušťujeme, neboť omáčka je dostatečně hustá.