Kakaová roláda s jahodovou šlehačkou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na korpus:
5 vajec
160 g cukru krupice
160 g hladké mouky
20 g kakaa
1/4 balíčku prášku do pečiva
Na náplň:
100 g jahod
50 g cukru moučky
250 g smetany na šlehání 40% nebo Rama Cremefine
Na dozdobení:
100 g jahod
cukr moučka na posypání (případně čokopoleva)

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce s cukrem vyšleháme na parou do nadýchané pěny. Šleháme asi 5 minut, dbáme při tom na to, aby se nádoba, ve které hmotu šleháme, nedotýkala vodní hladiny. Počítejte s tím, že hmota hooodně zvětší svůj objem. Poté odstavíme. Mouku, kakaový a kypřící prášek 2x prosijeme a po částech stěrkou nebo vařečkou zlehka vmícháme do žloutkové pěny. Ta nám klesne asi na polovinu nabytého objemu. Na nízký plech dáme papír na pečení a těsto rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v troubě (horní + spodní ohřev), rozehřáté na 200 st. asi 8 minut. Respektujeme svoji troubu i zkušenost. Nejsme-li si jisti, provedeme špejlovou prubu:-))) Upečený plát zlehýnka poprášíme hladkou moukou, přiložíme čistý papír na pečení a obrátíme. Teď máme původní pečící papír nahoře, a ten opatrně odstraníme. Na mřížce necháme zcela vychladnout. Naplacato.. žádné rolování. Zatím ne:-) 50 g jahod rozmačkáme s cukrem, pomixujeme tyčovým mixérem a přes jemné sítko propasírujeme. Šlehačku vyšleháme dotuha a přidáme jahodové pyré. Promícháme nebo ještě krátce vyšleháme. Zbytek jahod (50 g) pokrájíme nadrobno. Vychladlý plát natřeme jahodovou šlehačkou a zasypeme jahodami. Svineme. Jde to dobře, nebojte se vlka nic:-))). Případné zbytky mouky vyzmizíkujeme štětečkem, ale mouka, pokud jí tam nedáte kilo, opravdu cítit není. Pocukrujeme, dozdobíme jahodami, můžeme pocákat čokoládou. Jak kdo má rád. Necháme minim. 2 hoďky v chladu ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!