Venkovská rajčata s vejci
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 4 rajčata
- 4 vejce
- 3 stroužky česneku
- 1 střední cibule
- olivový olej
- zelená petržel
- provensálské koření
- cukr
- pepř
- sůl
Postup Venkovská rajčata s vejci
Postup přípravy receptu
-
Rajčata rozkrojíme napůl, řez posolíme a ocukrujeme. Alespoň 5 minut necháme sůl a cukr na rajčatech rozpustit. Zatím si nadrobno nasekáme cibuli a stranou nasekáme česnek a petrželku.
Potom dáme do pánve rozpálit olivový olej a po chvilce do něj naklademe rajčata na plochu řezu. Mezi rajčata nasypeme nasekanou cibuli a pečeme v pánvi 10-15 minut. Cibuli občas lehce promícháme, ani rajčata nenecháme k pánvi připéci.
Je také dobré rajčata během pečení propíchat, aby pustila šťávu. Asi za 10 minut rajčata otočíme, šťávu s cibulí opět lehce promícháme a necháme malinko zatuhnout - pomocí cukru a šťávy z rajčat může i trochu karamelizovat.
Otočená rajčata ještě asi 3 minuty pečeme a pak do pánve rozklepneme všechna vejce. Dáme pozor, aby se žloutek a bílek nespojily. Když se nám to nepovede, tak to vůbec nevadí, i tak si pochutnáme.
Na rozklepnutá vejce ihned nasypeme připravený česnek, petrželku, přidáme podle chuti provensálské koření, pepř a sůl.
Jakmile jsou vejce osmažená, petrželka, koření i česnek hezky zavoní, sejmeme pánev z plotny. Jako přílohu podáváme pečivo.