Tvarohové kynuté koláčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
1 kg polohrubé mouky
12 dkg cukru
špetka soli
25 dkg hery
5 dkg droždí
3 žloutky nebo 2 celá vejce
1/2 l mléka
vanilkový cukr
Tvarohová nádivka:
2-4 tvarohy
2 vejce
2 lžičky vanilkového pudinku
cukr dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme mouku, sůl a cukr a vytvoříme důlek do kterého nalámeme droždí, které zasypeme van. cukrem a nalijeme trochu vlažného mléka, tím se vytvoří kvásek a necháme 10-15 min.

  2. Přidáme vejce a přiléváme rozehřátý tuk (ne horký) a vlažné mléko.Zaděláme těsto a necháme kynout půl až 1 hodinu.

  3. Na plech dáme pečící papír a děláme kuličky z těsta, které necháme ještě asi 5 min. vykynout a poté vymačkáme do tvaru koláče, kraje musí být vyšší.

  4. Kraje pomažeme rozšlehaným vejcem a plníme nádivkou.Na ozdobu můžeme dát ještě žmolenku (14 dkg hrubé mouky, 10 dkg cukru, 8 dkg hery) nebo mandle či rozinky. Kdo co má rád. Rozinky předem namočíme v rumu nebo v mléce aby byly měkčí. Pečeme na 180-200 stupnů asi 15 minut


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!