Velikonoční sekanice neboli nádivka
Recepty, OstatníSuroviny
- 2 veky (= cca 17 rohlíků) nakrájené na kostičky
- uzená polévka (vývar z masa) podle potřeby
- 6 - 8 žloutků (ale i více)
- uzené maso vařené, nakrájené na kostky (používám uzená žebra asi 2,5 kg)
- čerstvé vrcholky kopřiv spařené a nasekané (nebo popenec, petrželka apod)
- mletý pepř
- mletý zázvor
- muškátový květ nebo oříšek
- sůl – opatrně, vývar je slaný !!!
- strouhaná houska na zahuštění, je-li třeba
- z 6 - 8 bílků sníh
Postup Velikonoční sekanice neboli nádivka
Postup přípravy receptu
-
Kostičky housky zaliji studeným vývarem a nechám vsáknout (nesmí plavat, jen tak, aby houska byla navlhčená).
Přidám žloutky, nakrájené maso, nasekané kopřivy, koření, opatrně dosolím, je-li třeba a dobře promíchám.
Je-li potřeba, zahustím strouhankou a nakonec lehce vmíchám sníh z bílků. Když spěchám, ani nedělám sníh, jen vmíchám celá vajíčka. Sekanice je sice hutnější, ale chuť se tím nijak nezmění.
Peču v dobře vymazaném pekáči při cca 180°- 200°C dozlatova. U nás se sekanice podává teplá, s bramborovým salátem. Dobrá je i studená.