Velikonoční sekaná
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 250 g vepřového bůčku (tučného)
- 250 g telecího masa
- 250 g uzeného bůčku
- 5-6 žemlí
- 5-6 vajec
- sůl
- několik stroužků česneku
- muškátový květ (nebo oříšek)
- tuk (na vymazání pekáče)
- masový vývar
Postup Velikonoční sekaná
Postup přípravy receptu
-
Všechno maso uvaříme, hrubě rozsekáme asi jako do jitrnic (rozhodně nemeleme).
Do studeného vývaru z masa namočíme na půl hodiny žemle nakrájené na kostky. Pak dáme do mísy maso, namočené žemle i s polévkou, vejce, sůl, utřený česnek a muškátový květ nebo nastrouhaný oříšek.
Směs má být hustolitá, tzn. ani hustá, ani řídká, ale musí se lít do pekáče, který předem dobře vymastíme. Pečeme zvolna. Sekaná je dobrá teplá i studená.