Portobello (nejen) s uzeným sýrem
Recepty, HoubySuroviny
- 3 portobello žampiony
- 25 g uzeného špeku
- 1 větší stroužek česneku
- 60 g anglické slaniny (nebo moravské...)
- 120 g uzeného sýru
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky - čerstvé
- sůl
- mletý pepř
- bylinky dle chuti
- olej nebo máslo
Postup Portobello (nejen) s uzeným sýrem
Postup přípravy receptu
-
Žampiony portobello očistíme a opatrně z nich vyřízneme nohy, které drobně pokrájíme.
Na drobně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené nohy od žampionů a dále přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek a drobně pokrájenou slaninu. Odstavíme a necháme zchladnout. Vmícháme vejce, nastrouhaný uzený sýr, osolíme a opepříme dle chuti a můžeme vmíchat například i trochu petrželky nebo pažitky.
Směs zahustíme asi třemi lžícemi strouhanky, kterou uděláme z ne zcela tvrdého bílého pečiva (veka, rohlík, toustový chléb). Vše promícháme a rozdělíme směs do klobouků žampionů.
Do zapékací mísy dáme maličko oleje nebo másla, vložíme plněné klobouky žampionů, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 20-25 minut. Pak odklopíme a dopečeme krátce vršky náplně dozlatova.
Podáváme se zeleninou a opečenými tousty nebo s bramborovou kaší.