Velikonoční medové perníčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 760 g žitné mouky celozrnné
- 200 g třtinového cukru
- 4-5 vajec
- 50 g másla + dle potřeby
- 150 g medu
- 1 pol. lžíce jedlé sody
- 1 perníkové koření Kotányi - Medový perník 27g
- citrónová kůra z jednoho BIO citronu
- Na zdobení:
- vejce na potření
- semínka, mandle, kokos (obarvila jsem gelovou potravinářskou barvou),...
Postup Velikonoční medové perníčky
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto (dle potřeby přidat máslo).
Těsto necháme zakryté uležet alespoň 2 hodiny, klidně do druhého dne.
Vyválíme silnější plát (těsto je hodně tuhé) a vykrajujeme tvary, které dáváme na plech s pečícím papírem.
Perníčky na plechu pořádně potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme - vmáčkneme do těsta, aby ozdůbky po upečení neopadaly a dáme hned péct.
Vždy zdobím plech těsně, než ho dám do trouby.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova.