Velikonoční mazanec a pletenec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 3 žloutky
- 1 lžička citronové kůry
- 100 g rozpuštěného másla (nebo 50 g másla, 50 g sádla)
- 150 g cukru krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- 150 g nasekaných mandlí + 50 g mandlových plátků
- 1 vejce na potření
- rozinky
- cukr moučka na posypání
- sůl
- 1 kostka droždí
Postup Velikonoční mazanec a pletenec
Postup přípravy receptu
-
Do mísy od robota (nebo tam, kde budete dělat těsto) nasypte mouku a uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí, nasypte cukr a zalijte vlažným mlékem. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Jakmile kvásek vyběhne (trvá to cca 10 - 15 minut), přidejte do mísy 3 žloutky, citronovou kůru, změklé másla (nebo máslo a sádlo), cukr, mouku, mléko a sůl (pozor, ať se sůl nedostane do kvásku). Dále přidejte nasekané mandle a rozinky. Vymíchejte hladké těsto a nechte ho na teplém místě 1,5 hodiny kynout.
Z těsta vytvořte buď jeden bochánek nebo 2 malé bochánky. Můžete stejně jako já připravit jeden mazanec a jeden pletenec.
Pletenec se tvoří ze 3 pramenů a uplete se klasický cop. Spleťte jednu část a u té druhé včas začněte cop stáčet. Konce spojte tak, abyste dál mohli plést cop. Položte jej na plech vyložený pečícím papírem. Bochánky mazance se navrchu nařezávají do tvaru kříže. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Nechte ještě chvíli kynout na plechu.
Vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte 30 minut. Průběžně zkoušejte těsto dřevěnou špejlí.
Pokud budete z těsta dělat jeden velký mazanec, doba pečení bude delší, tak nezapomeňte hlídat troubu.