2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1. s pažitkou:
- Pažitka
- slunečnicový olej (řepkový..)
- Citronový pepř
- špetka soli
- 1 stroužek česneku (na plátky)
- 2.s rozmarýnem: (a šalvějí):
- Rozmarýn lístky
- šalvěj lístky (obrané ze stvolů v poměru zhruba 1,5:1)
- slunečnicový olej (řepkový)
- Čtyř barevný pepř
- chilli
- špetka soli
- trochu jalovce na povrch
Postup 2 Bylinkové oleje: pažitka a rozmarýn se šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Pažitkový olej: Pažitku nasekáme na drobné kousky. Na dno sklenice nalijeme trošku oleje a pěchujeme bylinku. Pažitku zhruba v polovině proložíme plátky česneku a okořeníme. Pěchujeme dál až do naplnění sklenice. Snažíme se co nejvíce vytlačit vzduch a vtlačit co nejvíce pažitky. Zalijeme olejem, vyčkáme, až přestanou vystupovat bublinky, znova upěchujeme, případně dolijeme olej. Bylina musí být pod olejem. Já si pažitku zajistila přelomenou špejlí křížem, jako se to dělá třeba u okurek.
Zavíčkujeme, převrátíme sklenici, otevřeme a zkontrolujeme, že skutečně je oleje dostatek. Pevně uzavřeme.
Rozmarýn se šalvějí: Postup je obdobný jako výše. Opět nasekáme nadrobno lístky bylinek. Na dno sklenice olej, trošku soli, chilli vloček a pepře. Střídáme vrstvy rozmarýnu a šalvěje, rozmarýnu by mělo být o něco víc než šalvěje. Pořádně pěchujeme, na samotný povrch vysypeme několik kuliček jalovce.
Já povrch utěsnila zdřevnatělými stonky rozmarýnu a šalvěje. Opět se přesvědčíme, že olej už nebublinkuje a že všechny přísady jsou pod olejem. Pevně zavíčkujeme.
Oleje necháme 4 dny na světle, pak uložíme v chladu (lednička), kde macerujeme alespoň 14 dní, i déle. Pokud si odebereme část oleje z bylinek, ihned dolijeme a pokračujeme v maceraci. Pokud se nám už bylinky nezdají, lze je přecedit a olej používat dále, samozřejmě musí být dobře zavřený a v lednici.
Po celou dobu macerace 1x za den obrátíme sklenice dnem vzhůru a zpět, aby se směs stejnoměrně promíchávala a stále kontrolujeme hladinu oleje.
Použití: saláty, grilování, zvěřina, ryby, drůbež, vepřové…..