Světlé tlačené žemle s omládkem (polišem)
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 290 g vody
- lžíce mletého lněného semínka
- rovná lžička sladěnky
- 2 lžičky soli
- 25 g oleje
- 350 g hladké mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 10-12 g droždí
Postup Světlé tlačené žemle s omládkem (polišem)
Postup přípravy receptu
-
Na omládek vezmeme z odvážených surovin sladěnku, 100 g vody, droždí, 130 g hladké mouky a dobře umícháme. Necháme zakryté v teple kynout asi hodinu.
Po vykynutí vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme dobře nakynout (pokud chceme těsto zadělat s polišem: z odvážených surovin vezmeme sladěnku, droždí, 140 g vody a 100 g hladké mouky, umícháme řídké těstíčko = poliš, které necháme asi 2 hodiny v teple pracovat, další postup jako u těsta s omládkem).
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (8-12) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.
Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (asi 210-220°C/15-20 min).