Světlé tlačené žemle s omládkem (polišem)

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

290 g vody
lžíce mletého lněného semínka
rovná lžička sladěnky
2 lžičky soli
25 g oleje
350 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
10-12 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Na omládek vezmeme z odvážených surovin sladěnku, 100 g vody, droždí, 130 g hladké mouky a dobře umícháme. Necháme zakryté v teple kynout asi hodinu.

  2. Po vykynutí vmícháme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, které necháme dobře nakynout (pokud chceme těsto zadělat s polišem: z odvážených surovin vezmeme sladěnku, droždí, 140 g vody a 100 g hladké mouky, umícháme řídké těstíčko = poliš, které necháme asi 2 hodiny v teple pracovat, další postup jako u těsta s omládkem).

  3. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (8-12) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout. Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.

  4. Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (asi 210-220°C/15-20 min).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!