Velikonoční dorty
Recepty, ZdobeníSuroviny
- Těsto:
- 140 g hladké mouky
- 6 vajec
- 120 g cukru krupice
- 6 lžic oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- Náplň:
- 250 g másla
- 2 lžíce vaječného koňaku
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink OLE (za studena)
- 300 ml studeného mléka
- Na ozdobu:
- marcipán
- potravinové barvivo
Postup Velikonoční dorty
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si formu - na dno pečící papír, kraje potřít olejem.
Rozdělíme žloutky od bílků. Bílky začneme šlehat, jakmile jsou tuhé, přidáme postupně cukr a opět šleháme na nejnižší stupeň, až se lepí na metle, přidáme po jednom žloutky a mezitím vždy lžíci oleje. Vše vyšleháme.
Bokem prosejeme mouky, kakao a kypřící prášek. Pak vše smícháme a pečeme cca 25-35 min. v elektrické troubě na cca 160 stupňů.
Při pečení vyšleháme všechny suroviny (máslo + cukr + koňak). Bokem si ušleháme pudink v mléku za studena a pak přimícháme do krému, tento pudink krém skvěle zahustí a není tolik máslový.
Po vychladnutí korpus prořežeme, potřeme. Zdobíme marcipánem.