Játrová omáčka s vejcem

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

500 g vepřových jater (možno použít i kuřecí)
1 cibule
1 litr mléka
hladká mouka
sůl
pepř
1 stroužek česneku
sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Játra si nakrájíme na menší kostky společně s cibulí.

  2. Do mixeru nebo do sekacího nástavce vložíme nakrájená játra, cibuli a jeden stroužek česneku. Rozmixujeme na krvavou polévku“.

  3. Do hrnce si dáme lžíci sádla, jak se rozpustí tak vlijeme rozmixovanou játrovou směs. Směs musíme dobře míchat, jelikož nám začne hrudkovatět a přichytávat se.

  4. Jakmile je játrová směs orestovaná (získá tvar hrudek a šedo-hnědou barvu) tak přilijeme ¾ litru mléka a necháme vařit, aby játra změkla.

  5. Po 30 minutách dochutíme solí a pepřem a ve zbylém ¼ litru mléka rozmícháme polévkovou lžíci hl. mouky a vlijeme do probublávající omáčky.

  6. Dobře zamícháme a ještě několikrát na mírném plamení po dobu cca 15 minut promícháme zejména ode dna, kde má omáčka tendenci se připalovat. Podáváme s vejcem vařeným na hniličku nebo na tvrdo a houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!