Játrová omáčka s vejcem
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- 500 g vepřových jater (možno použít i kuřecí)
- 1 cibule
- 1 litr mléka
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- 1 stroužek česneku
- sádlo
Postup Játrová omáčka s vejcem
Postup přípravy receptu
-
Játra si nakrájíme na menší kostky společně s cibulí.
Do mixeru nebo do sekacího nástavce vložíme nakrájená játra, cibuli a jeden stroužek česneku. Rozmixujeme na krvavou polévku“.
Do hrnce si dáme lžíci sádla, jak se rozpustí tak vlijeme rozmixovanou játrovou směs. Směs musíme dobře míchat, jelikož nám začne hrudkovatět a přichytávat se.
Jakmile je játrová směs orestovaná (získá tvar hrudek a šedo-hnědou barvu) tak přilijeme ¾ litru mléka a necháme vařit, aby játra změkla.
Po 30 minutách dochutíme solí a pepřem a ve zbylém ¼ litru mléka rozmícháme polévkovou lžíci hl. mouky a vlijeme do probublávající omáčky.
Dobře zamícháme a ještě několikrát na mírném plamení po dobu cca 15 minut promícháme zejména ode dna, kde má omáčka tendenci se připalovat. Podáváme s vejcem vařeným na hniličku nebo na tvrdo a houskovým knedlíkem.