Velikonoční celozrnné jidáše
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 180 g celozrnné mouky
- 70 g hladké mouky
- 50 g třtinového cukru
- 50 g změklého másla
- 120 ml vlažného mléka
- 3/4 kostky kvasnic
- 1 citron na kůru
- 2 žloutky
- 1 vejce na potření
Postup Velikonoční celozrnné jidáše
Postup přípravy receptu
-
Z droždí, cukru a mléka si uděláme kvásek. Mezitím si v míse smícháme obě mouky.
Jakmile máme kvásek hotový, přidáme ho k moukám a vložíme ostatní suroviny. Vypracujeme si těsto, které necháme kynout.
Po vykynutí tvoříme jidáše různých tvarů (vždy si z kousku těsta utvoříme válečky, které různě smotáváme dle fantazie), dáváme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem, potíráme rozšlehaným vejcem, příp. zdobíme ořechy, rozinkami či jinými ingrediencemi.
Jidáše necháme ještě cca 20 minut kynout na plechu.
Poté je pečeme při 180°C-200°C asi 20 minut.