Kuskus zapečený, zeleninou zpečetěný
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na kuskus:
- 1 hrnek (250 ml) kuskusu
- 2 hrnky horkého zeleninového vývaru nebo kuřecího vývaru
- 1 lžička olivového oleje
- Na zeleninovou směs:
- 6 ks větších rajčat (nebo více menších)
- 2 ks mladé, křehké cukety (do 20 cm)
- 5 ks stroužků česneku
- olivový olej
- tmavý ocet balsamiko
- provensálské bylinky nebo jiné oblíbené:
- oregano
- tymián
- bazalka
- třtinový cukr
- sůl
- mletý pepř
- Na karamelizovanou cibuli:
- 2 ks větší cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička tmavého octu balsamiko (v nouzi červený vinný ocet)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- A ještě:
- 250 g mozzarelly
- hrst čerstvé bazalky
- zapékací misku
Postup Kuskus zapečený, zeleninou zpečetěný
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme kuskus: do mísy nasypeme hrnek kuskusu, přidáme olej, zlehka vidličkou promícháme a zalijeme vroucím kuřecím nebo zeleninovým vývarem. Pokud zrovna nemáme po ruce domácí, použijeme bez obav gelový bujon:-).
Promícháme, přiklopíme talířkem a necháme tekutinu do kuskusu vsáknout.
Nyní si připravíme zeleninu: pekáček vymažeme zlehka olejem, rajčata nakrájíme na cca půl cm plátky, taktéž cuketu. Pokud je cuketa větší, krájíme na půlkolečka.
Rajčata klademe hustě vedle sebe na pekáček, každé jedno posolíme, opepříme, posypeme bylinkama, zakapeme olejem a balzamikem a na každé přidáme špetku cukru.
Cuketky osolíme, opepříme a posypeme bylinkama. Zlehka zakápneme olejem a dáme do trouby, vyhřáté na 200st, péci cca 20 minut. Tuto fázi lze dělat i na pánvičce, já jsem to tak dodělávala, protože se mi zdálo, že mám zeleniny málo:-))). V tom případě si ale rajčata a cukety děláme odděleně, t.z. napřed jedno, potom druhé. Rajčátka nám pustí výbornou šťávičku, budou měkká, cuketka by měla být tak akorát na skus:-)
Zatímco nám voní zelenina z trouby, připravíme si karamelizovanou cibulku: na pánev dáme 2 lžíce olivového oleje, rozpálíme a přihodíme cibuli nakrájenou na céčka. Osolíme, opepříme a 5 min. restujeme. Přidáme cukr a za občasného míchání necháme zkaramelizovat do zlatavěhnědé barvy. Na závěr přidáme balzamiko a necháme odpařit. Zapékací misku ničím nevymazáváme, tekutiny je ze zeleniny dost.
Takže si na její (misky) dno dáme nejprve krásnou, karamelkovou cibuli, na ni rozložíme kuskus, které jsme si po vsáknutí bujonu načechrali dvěma vidličkama, dále poklademe na střídačku rajčaty a cuketou.
Nyní si pokrájíme na kolečka mozzarellu, pohážeme natrhanými bazalkovými lístky, zakápneme olejem a dáme do trouby, vyhřáté na 220 st. zapéci asi tak 10 minut.