Velikonoční bochánky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 kg polohrubé mouky
- 20 dkg krupicového cukru
- 1 lžíce moučkového cukru
- 200 ml mléka
- 1 máslo
- 1 kostka kvasnic
- 1 lžička soli
- 2 vanilkové cukry
- 2 lžíce rumu
- 2 vejce
- 3 žloutky
Postup Velikonoční bochánky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve ohřejeme mléko, aby bylo vlahé. Do hrníčku nalijeme trochu mléka, rozdrobíme kvasnice, přidáme moučkový cukr, 1 lžíci polohrubé mouky a rozšleháme. Nalijeme do mísy, do které jsme udělali důlek, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Do druhé mísy dáme na kousky nakrájené povolené máslo, krupicový cukr, vanilkové cukry, rum, žloutky. Nejprve třeme vařečkou a pak ušleháme do pěny.
Do mísy s kváskem přidáme ušlehané máslo, zbylé mléko, bílky. Lžičku soli dáme na kraj do mouky, aby nepřišla do styku s kváskem a vypracujeme těsto, dokud se nechytá mísy a dělají se puchýře. Aby se to lehčeji propracovalo, dáme část mouky bokem a pak ji tam ke konci dodáme. Z 1 kg to jde hůře než z půlky. Těsto přikryjeme a dáme do tepla vykynout. Po vykynutí ho zamícháme a necháme ještě jednou vzejít.
Z těsta uděláme 2 bochánky, každý dáme na pekáč s pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny vykynout. Do bochánku střihneme křížek, potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péci na1 90°C na 7 minut a pak teplotu snížíme na 170°C a pečeme 40 minut. Nedáváme ho až dolů, aby se nespálil zespodu a hlídáme, až chytne zlatou barvu a přikryjeme ho kruhem pečícího papíru, který v dlani zmačkáme, rozděláme a dáme ho na bochánek. Vytvoří krásnou pokličku a nespálí se. Bochánky necháme vychladnout a pocukrujeme. Dávám do něj ořechy, mandle, rozinky, ale dnes ne.