Veka plněná uzeninou

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

100 ml kefíru
150 ml vody
2 lžíce oleje
1 zarovnaná lžička cukru
1 zarovnaná lžička soli
1 rozšlehané vejce
500 g polohrubé mouky
21 g rozdrobených kvasnic
2 lžíce celého máku (můžeme vynechat, nebo použít sezamové, slunečnicové semínko)
dále budeme potřebovat:
260 g tence nakrájené uzeniny (použila jsem plátky uzené plece)
1-2 lžíce hladké mouky na posypání pracovní plochy
1 rozšlehané vejce na potření vek před pečením
pečící papír nebo silikonovou podložku

Postup přípravy receptu

  1. Do domácí pekárny vložíme všechny uvedené suroviny tak, jak jsou po sobě napsané, uzavřeme, zapneme a navolíme program Těsto-hnětení, kynutí těsta bez pečení.

  2. Po ukončení programu pekárnu vypneme, vykynuté těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní podložku nebo vál a rozkrojíme na polovinu.

  3. Každou polovinu těsta vyválíme na větší, silnější placku, poklademe nakrájenou uzeninou a zavineme.

  4. Veky dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut kynout.

  5. Poté veky potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut.

  6. Po vystydnutí nakrájíme na plátky a podáváme. Můžeme konzumovat lehce potřené máslem, nebo jen tak. Také je to chutná příloha k různým zeleninovým salátům,nebo k polévkám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!