Veka plněná uzeninou
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 100 ml kefíru
- 150 ml vody
- 2 lžíce oleje
- 1 zarovnaná lžička cukru
- 1 zarovnaná lžička soli
- 1 rozšlehané vejce
- 500 g polohrubé mouky
- 21 g rozdrobených kvasnic
- 2 lžíce celého máku (můžeme vynechat, nebo použít sezamové, slunečnicové semínko)
- dále budeme potřebovat:
- 260 g tence nakrájené uzeniny (použila jsem plátky uzené plece)
- 1-2 lžíce hladké mouky na posypání pracovní plochy
- 1 rozšlehané vejce na potření vek před pečením
- pečící papír nebo silikonovou podložku
Postup Veka plněná uzeninou
Postup přípravy receptu
-
Do domácí pekárny vložíme všechny uvedené suroviny tak, jak jsou po sobě napsané, uzavřeme, zapneme a navolíme program Těsto-hnětení, kynutí těsta bez pečení.
Po ukončení programu pekárnu vypneme, vykynuté těsto přendáme na lehce pomoučenou pracovní podložku nebo vál a rozkrojíme na polovinu.
Každou polovinu těsta vyválíme na větší, silnější placku, poklademe nakrájenou uzeninou a zavineme.
Veky dáme na plech s pečícím papírem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě 20 minut kynout.
Poté veky potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 30 minut.
Po vystydnutí nakrájíme na plátky a podáváme. Můžeme konzumovat lehce potřené máslem, nebo jen tak. Také je to chutná příloha k různým zeleninovým salátům,nebo k polévkám.