Hruškový dort
Recepty, DortySuroviny
- 12 dkg cukr písek
- 9 dkg másla
- 3 žloutky
- 18 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sníh ze 3 bílků
- 3 lžíce vlažného mléka
- šťáva z půlky citronu
- 2 hruškové kompoty
- 3 sáčky dortového želé
- 10 dkg hořké čokolády
- šlehačka
- čokoládové hobliny
- vaječný koňak
Postup Hruškový dort
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív si necháte okapat na sítu kompot. Pak ušleháte sníh, utřete cukr s máslem a žloutky, zatřete mléko a citronovou šťávu a postupně vmícháte mouku střídavě se sněhem z bílků.
Množství odpovídá velké dortové formě a peče se asi 15 minut v horkovzdušné troubě při 160°C. Upečený korpus necháte vystydnout, můžete lehce pomazat zavařeninou a pokladete okapanými hruškami.
Šťávu z kompotu, pokud vám nestačí, doplníte na cca 730 ml vodou, odeberete zhruba 2 dcl a zamícháte v hrníčku práškové čiré dortové želé, zbytek dáte vařit spolu s čokoládou.
Do vařící tekutiny vmícháte rozpuštěné želé, pomalu povaříte, od doby varu tak 30-40 vteřin. Necháte minutku zchladnout a pomalu polijete hrušky.
Po cca 30 minutách je želé ztuhlé a můžete ozdobené šlehačkou a čokoládovými hoblinkami nebo vaječným koňakem podávat.
Oproti čokoládovému pudinku, kterému se zdánlivě podobá, má s čokoládou daleko lepší chuť a konzistenci a máte jistotu, že brzy ztuhne tak, že půjde krájet.