Hruškový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

12 dkg cukr písek
9 dkg másla
3 žloutky
18 dkg polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 3 bílků
3 lžíce vlažného mléka
šťáva z půlky citronu
2 hruškové kompoty
3 sáčky dortového želé
10 dkg hořké čokolády
šlehačka
čokoládové hobliny
vaječný koňak

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív si necháte okapat na sítu kompot. Pak ušleháte sníh, utřete cukr s máslem a žloutky, zatřete mléko a citronovou šťávu a postupně vmícháte mouku střídavě se sněhem z bílků.

  2. Množství odpovídá velké dortové formě a peče se asi 15 minut v horkovzdušné troubě při 160°C. Upečený korpus necháte vystydnout, můžete lehce pomazat zavařeninou a pokladete okapanými hruškami.

  3. Šťávu z kompotu, pokud vám nestačí, doplníte na cca 730 ml vodou, odeberete zhruba 2 dcl a zamícháte v hrníčku práškové čiré dortové želé, zbytek dáte vařit spolu s čokoládou.

  4. Do vařící tekutiny vmícháte rozpuštěné želé, pomalu povaříte, od doby varu tak 30-40 vteřin. Necháte minutku zchladnout a pomalu polijete hrušky.

  5. Po cca 30 minutách je želé ztuhlé a můžete ozdobené šlehačkou a čokoládovými hoblinkami nebo vaječným koňakem podávat.

  6. Oproti čokoládovému pudinku, kterému se zdánlivě podobá, má s čokoládou daleko lepší chuť a konzistenci a máte jistotu, že brzy ztuhne tak, že půjde krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!