Vařené vepřové v omáčce s brambory a žampiony
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 kg vepřových špic nebo masitých žeber
- 4-5 větších brambor
- 300 g žampionů
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 100 ml smetany (může být i zakysaná)
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
- olej
Postup Vařené vepřové v omáčce s brambory a žampiony
Postup přípravy receptu
-
Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a špice nebo nasekaná žebra zprudka opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Zalijeme vařící vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale ne zbytečně vody. Přidáme sůl a koření. Vaříme do měkka.
Mezitím oloupeme brambory a i se žampiony nakrájíme na větší kousky. Dáme do hrnce a zalijeme scezeným vývarem z masa tak, aby hladina byla těsně s brambory. Z vývaru trochu odebereme, aby trochu zchladl a poté v něm rozmícháme mouku.
Po cca 5 minutách vaření brambor přilijeme mouku k bramborám a dovaříme dalších 10-15 minut do měkka. Občas promícháme. Maso obereme od kosti a nakrájíme. Do uvařené omáčky přidáme smetanu, maso a vše prohřejeme. Dochutíme a můžeme podávat.