Vařené vepřové v omáčce s brambory a žampiony

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1 kg vepřových špic nebo masitých žeber
4-5 větších brambor
300 g žampionů
1 cibule
3 stroužky česneku
1 mrkev
kousek celeru
100 ml smetany (může být i zakysaná)
2 lžíce hladké mouky
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
sůl
pepř
olej

Postup přípravy receptu

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme trochu oleje a špice nebo nasekaná žebra zprudka opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Zalijeme vařící vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale ne zbytečně vody. Přidáme sůl a koření. Vaříme do měkka.

  2. Mezitím oloupeme brambory a i se žampiony nakrájíme na větší kousky. Dáme do hrnce a zalijeme scezeným vývarem z masa tak, aby hladina byla těsně s brambory. Z vývaru trochu odebereme, aby trochu zchladl a poté v něm rozmícháme mouku.

  3. Po cca 5 minutách vaření brambor přilijeme mouku k bramborám a dovaříme dalších 10-15 minut do měkka. Občas promícháme. Maso obereme od kosti a nakrájíme. Do uvařené omáčky přidáme smetanu, maso a vše prohřejeme. Dochutíme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!