Vánoční domácí štola

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
125 ml mléka
1 kostka droždí (42g)
180 g rozinek
6 lžic rumu
100 g mletých mandlí
100 g kandovaného ovoce (citronátu)
je možné přidat i marcipán, kdo ho má rád
špetka soli
Na posypání:
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.

  2. Necháme asi tak hodinku kynout. Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinku kynout při pokojové teplotě.

  3. Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200°C. Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně nutno kontrolovat.

  4. Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme 1x. Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.

  5. Pečeme ji 2-3 týdny před Vánocemi, dobře ji ukryjeme, aby se krásně rozležela a aby nám do vánoc vydržela.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!