Vánoční domácí štola
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto:
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g másla
- 120 g cukru
- 125 ml mléka
- 1 kostka droždí (42g)
- 180 g rozinek
- 6 lžic rumu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g kandovaného ovoce (citronátu)
- je možné přidat i marcipán, kdo ho má rád
- špetka soli
- Na posypání:
- 4 lžíce másla
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
Postup Vánoční domácí štola
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl, přidáme kvásek a zaděláme.
Necháme asi tak hodinku kynout. Poté vzniklé těsto vyndáme na vál, znovu jej propracujeme a opět ho necháme hodinku kynout při pokojové teplotě.
Z těsta vyválíme placku a delší stranou ji přehneme přes sebe. Troubu předehřejeme na 200°C. Štolu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení. Abychom docílili kůrčičky, potřeme ji vlažnou vodou a opět ji necháme chvilku odpočívat. Pak pečeme přibližně 60 min., zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štolu z trouby a necháme vychladnout. Pozor, u horkovzduchu je to méně nutno kontrolovat.
Aby byla krásně bílá a cukr na ní držel, necháme rozpustit máslo a potřeme jím povrch štoly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme 1x. Poté ji pečlivě zabalíme do alobalu a necháme ji do Vánoc rozležet.
Pečeme ji 2-3 týdny před Vánocemi, dobře ji ukryjeme, aby se krásně rozležela a aby nám do vánoc vydržela.