Vánočka z bůčku
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- cca 1 kg libového bůčku bez kosti (úzký dlouhý kousek)
- sůl
- mletý kmín (kdo má rád, může dát opatrně římský)
- 1 lžíce balsamico octa
- sušený česnek
- 5 stroužků česneku
- 3 cibule
- 1 lžíce hnědého cukru
Postup Vánočka z bůčku
Postup přípravy receptu
-
Bůček (bez kůže) opatrně pokrájíte na 8-9 dlouhých proužků, cca 2 cm vysokých a stejně širokých. Osolíte, počesnekujete, okmínujete. Spletete z nich vánočkové copy (ze čtyř, tří a dvou, příp.jednoho krouceného pramene), postupně umístíte do pekáče na sebe a upevníte párátky nebo špejlí. Přitom každou řadu pletenců poléváte směsí z cca 1,5 dl vody, lžíce balzamica a cukru. Do pekáče přidáte oloupanou rozčtvrcenou cibuli a neloupané rozkrájené stroužky česneku. Pečeme přikryté, pomalu a dlouho, na cca 150°C, průběžně podléváme výpekem. Dělené maso se krásně propeče, lépe než vcelku. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší, podle vaší chuti. Já měla šťouchané brambory se zbytkem škvarků a smaženou cibulkou. Na talíři můžeme maso ochutit balzamico krémem.