Valentýnský dortík
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 40 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- Náplň:
- jahodová marmeláda
- smetana ke šlehání
- ztužovač (smět-fix)
- dle chuti moučkový cukr
- Zdobení:
- např. nastrouhaná čokoláda
Postup Valentýnský dortík
Postup přípravy receptu
-
Z bílků ušleháme sníh, který přidáme až nakonec. V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a kakao a nakonec zlehka vmícháme zmiňovaný sníh.
Těsto nalijeme na plech (30x40cm) vyložený pečicím papírem a dáme péct na 180 stupňů asi na 20 minut. Samozřejmě se řiďte zkušenostmi s vlastní troubou.
Po upečení necháme vychladnout a mezitím připravíme šlehačku (smetana, ztužovač, cukr).
Vychladlý korpus rozpůlíme a na jednu polovinu namažeme marmeládu a na to šlehačku. Trochu necháme ještě na potření. Ve druhé polovině vykrojíme srdíčka a přeneseme na polovinu první.
Zbytek šlehačky namažeme navrch a posypeme strouhanou čokoládou nebo čokoládovým zdobením. Nakonec do otvorů (srdíček) dáme ještě jahodovou marmeládu