Dr. Voštěpův chleba

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Na bigu:
100 ml vody
70 g žitné chlebové mouky
80 g pšeničné chlebové mouky
1-2 g droždí
vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny
Dále je třeba:
280 ml (g) vody
8-9 g droždí
350 g hladké mouky
2 lžičky soli
lžička drceného kmínu

Postup přípravy receptu

  1. Asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.

  2. Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.

  3. Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.

  4. Tento chlebík bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci.

  5. Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.

  6. Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).

  7. Hotový chlebík necháme vychladnout jako obvykle, na mřížce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!