Dr. Voštěpův chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na bigu:
- 100 ml vody
- 70 g žitné chlebové mouky
- 80 g pšeničné chlebové mouky
- 1-2 g droždí
- vše dobře promícháme, 2 hodiny necháme v teple a pak zakryté uložíme do lednice, kde vydrží i 3 dny
- Dále je třeba:
- 280 ml (g) vody
- 8-9 g droždí
- 350 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- lžička drceného kmínu
Postup Dr. Voštěpův chleba
Postup přípravy receptu
-
Asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu.
Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout.
Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu.
Tento chlebík bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci.
Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba.
Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut).
Hotový chlebík necháme vychladnout jako obvykle, na mřížce.