Biskupský hrnkový chlebíček
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 1 hrnek vlažného mléka
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 200 g změklého másla
- špetka soli
- Dále dle chuti:
- kandované ovoce
- nasekané nebo pomleté ořechy
- nasekaná čokoláda
- nasekané nebo pomleté mandle
- sušené brusinky nebo rozinky
- Po vychladnutí:
- čokoládová poleva - světlá či tmavá
- ořechy nebo mandle
Postup Biskupský hrnkový chlebíček
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukry a máslem do pěny.
Přisypeme mouku s kypřidlem a solí, přilijeme mléko a vše dobře promícháme.
Do těsta nasypeme a vmícháme dle chuti ořechy nebo mandle, kandované ovoce, nasekanou čokoládu, brusinky nebo rozinky.
Nakonec přidáváme po částech pevně vyšlehané bílky.
Těsto nandáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na velký biskupský chlebíček nebo do dvou vymazaných a vysypaných forem na srnčí hřbet, kde těsto rozdělíme na dvě části.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, dle velikosti formy. Vyzkoušíme špejlí.
Po zchladnutí přelijeme světlou či tmavou polevou, případně z obou uděláme mramorování, případně ještě posypeme ořechy nebo mandlemi.