Vláčný makovec - makovník
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 hrnek mletého máku
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 hrnek cukru krupice (můžeme ubrat)
- 0,5 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 velké šťavnaté jablko
- citronová kůra dle chuti, není nutná
- mletá skořice - není nutná
Postup Vláčný makovec - makovník
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme s cukry, přistrouháme jedno velké šťavnaté oloupané jablko bez jádřinců (cca 250 gramů), přilijeme olej a mléko a vše promícháme.
Přisypeme mouku s kypřidlem, solí a mákem. Pokud chceme, můžeme ještě těsto dochutit citronovou kůrou či skořicí. Vše důkladně promícháme a těsto nalijeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku.
Pekáček vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme dozlatova cca hodinu. Vyzkoušíme špejlí.
Po vychladnutí můžeme pocukrovat nebo přelít citronovou polevou, kterou necháme před podáváním ještě na makovci - makovníku zaschnout.