Vaječné jarní a velikonoční pomazánky

Recepty, Pomazánky

Suroviny

VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE SARDELÍ:
4 vejce natvrdo
50 g másla
200 g pomazánkového másla
2-3 sardelky nebo sardelová pasta (podle chuti)
1-2 jarní cibulky nebo sekaná zelená petrželka
zelenina na ozdobu
POMAZÁNKA Z VAJEC A KŘENU:
4 vejce natvrdo
kousek másla
1-2 lžíce strouhaného křenu
1 lžíce hořčice
sůl
rajčata nebo ředkvičky, salát. okurka, petrželka apod.
POMAZÁNKA Z VAJEC, KOPŘIV A SÝRA:
500 g spařených kopřiv
4 vejce
100 g strouhaného sýra
pepř a sůl
zelenina na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. VAJEČNÁ POMAZÁNKA SE SARDELÍ – 2-3 porce – 10 minut + vaření a vychlazení vajíček Máslo, pomazánkové máslo a sardelky (nebo sardelovou pastu) spolu utřeme, přimícháme jemně pokrájenou nať z cibulky i s bílou částí. Dobře promícháme. Na struhadle s velkými oky nastrouháme vařená vychladlá vajíčka, promícháme a dochutíme. Mažeme na veku, housky nebo na rohlíkové jednohubky. Zdobíme zeleninou podle fantazie a zásob. Poznámka: Chuť sardelek by neměla přebít jemnou chuť pomazánky, měla by ji jen mírně doplnit.

  2. POMAZÁNKA Z VAJEC A KŘENU Vejce rozkrojíme, vyjmeme žloutky a ty umícháme s máslem, strouhaným křenem i hořčicí do pěny. Osolíme, přidáme nahrubo nasekané bílky, znovu promícháme a mažeme na plátky chleba, které zdobíme tenkými plátky rajčat nebo ředkviček, petrželkou apod. Tuto pomazánku brzy udělám a vložím foto.

  3. POMAZÁNKA Z VAJEC, KOPŘIV A SÝRA - z časopisu PRAKTICKÁ ŽENA r. 1993 Očištěné a oprané kopřivy spaříme vřelou vodou, necháme dobře okapat a jemně usekáme (rychle to jde tyčákem). Přidáme strouhaný sýr a usekaná vejce, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Pomazánku mažeme na rohlíky nebo plátky bílé veky, zdobíme jarní zeleninou - ředkvičkami, řeřichou nebo hlávkovým salátem. Tuto pomazánku jsem nikdy nedělala, ráda bych ji zkusila, ale letos nikam na kopřivy nemohu. Kdybych ji dělala, určitě bych přidala pár lžic jogurtu nebo zakysanky a prolisovaný česnek.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!