Václavky (bedly, hlíva) s kroupami
Recepty, HoubySuroviny
- 50 g uzeného špeku nebo slaniny
- lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 300 g václavek nebo bedel, hlívy
- 3 stroužky česneku
- drcený kmín dle chuti
- majoránka dle chuti
- pepř mletý dle chuti
- sůl
- 600 g krup - střední nebo velké, již uvařené v osolené vodě
- 3 rozšlehaná vejce - nejsou nutná
- Dále:
- 400 g kysaného zelí
- olej
- 1 cibule
- cca 3 lžíce cukru krupice, dle chuti
- sůl
Postup Václavky (bedly, hlíva) s kroupami
Postup přípravy receptu
-
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme okapané zelí, osolíme, osladíme a pod poklicí dusíme do změknutí. Podlévat většinou nemusíme, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávy dostatek.
Na malém množství oleje a jemně pokrájené slanině osmažíme na měsíčky pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky pokrájené václavky, bedly nebo hlívu a za občasného promíchání necháme pod poklicí bez podlévání podusit, do vydušení přebytečné tekutiny.
Pak ochutíme solí, pepřem, česnekem, kmínem, majoránkou (nebo tymiánem či rozmarýnem), jen krátce společně s houbami osmažíme a vmícháme povařené kroupy, které ještě necháme prohřát.
Podáváme společně s dušeným zelím.
Další možná úprava je s vejci, která vmícháme do houbové směsi, necháme je za stálého míchání srazit a až poté vmícháme kroupy.