Václavky (bedly, hlíva) s kroupami

Recepty, Houby

Suroviny

50 g uzeného špeku nebo slaniny
lžíce oleje
1 velká cibule
300 g václavek nebo bedel, hlívy
3 stroužky česneku
drcený kmín dle chuti
majoránka dle chuti
pepř mletý dle chuti
sůl
600 g krup - střední nebo velké, již uvařené v osolené vodě
3 rozšlehaná vejce - nejsou nutná
Dále:
400 g kysaného zelí
olej
1 cibule
cca 3 lžíce cukru krupice, dle chuti
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme okapané zelí, osolíme, osladíme a pod poklicí dusíme do změknutí. Podlévat většinou nemusíme, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávy dostatek.

  2. Na malém množství oleje a jemně pokrájené slanině osmažíme na měsíčky pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky pokrájené václavky, bedly nebo hlívu a za občasného promíchání necháme pod poklicí bez podlévání podusit, do vydušení přebytečné tekutiny.

  3. Pak ochutíme solí, pepřem, česnekem, kmínem, majoránkou (nebo tymiánem či rozmarýnem), jen krátce společně s houbami osmažíme a vmícháme povařené kroupy, které ještě necháme prohřát.

  4. Podáváme společně s dušeným zelím.

  5. Další možná úprava je s vejci, která vmícháme do houbové směsi, necháme je za stálého míchání srazit a až poté vmícháme kroupy.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!