Uzený losos na grilu marinovaný v rumu

Recepty, Grilování

Suroviny

250 g lososa s kůží
rum
1/2 hrunku hrubozrnné mořské soli
1/4 hrnku třtinového cukru
1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
1 hrnek dřevěných udících lupínků (na ryby)

Postup přípravy receptu

  1. Osušený filet namočte na 15 minut do rumu kůží nahoru (stačí na dně misky 0,5cm). Poté filet opláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Z misky vylijte rum a vytřete ji dosucha. Třetinu marinády (sůl,cukr,pepř) vsypte na dno misky a vložte na ní lososa kůží dolů. Zbytek směsi nasypte na filet a jemně vklepejte do masa. Mísu přikryjte potrav. folií a nechte 4hod marinovat v lednici.

  2. Udící lupínky předem namočte na 1 hodinu do vody, poté zceďte, nechte okapat a připravte gril na nepřímé grilování.

  3. Lososa po 4 hoduny vyjměte ze směsi, opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Filet umístěte doprostřed grilovacího roštu nad hliníkovou misku a na rozžhavené uhlí nebo brikety vhoďte okapané lupínky. Grilujte nepřímou metodou při 200°C cca 30-40 minut. Maso by mělo být na stisk prstem pevné a jednotlivé svaly by se měly od sebe oddělovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!