Uzené se švestkovo-perníkovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g uzeného vepřového masa
- bobkový list
- 1 cibule se slupkou
- 1 stroužek česneku
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- voda
- -----
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 6 lžic švestkových povidel
- 3 lžíce strouhaného perníku
- 3 kostky cukru
- 500 ml vývaru (z uzeného masa viz výše)
- 3 ks hřebíčku
- špetka mleté skořice
- sůl
Postup Uzené se švestkovo-perníkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso vložíme do studené vody tak, aby bylo zcela potopené. Přidáme omytou a rozpůlenou cibuli i se slupkou, lehce podrcený stroužek česneku, 2 bobkové listy, nové koření, pepř a sůl. Vaříme doměkka.
Na omáčku rozehřejeme máslo a až dobublá, zasypeme ho hladkou moukou. Umícháme tmavší jíšku a zalijeme ji horkým vývarem z uzeného masa.
Přidáme švestková povidla, hřebíček, skořici, cukr a omáčku důkladně prošleháváme. Necháme probublávat na nejnižší teplotě zhruba půl hodiny, hlídáme, promícháváme a na závěr zahustíme strouhaným perníkem. Poté dosolíme či přisladíme podle své chuti.
Maso nakrájíme na silnější kusy, přeléváme omáčkou a doplníme bramborovým knedlíkem nebo na másle opečenými bramborovými šištičkami.