Uzené se švestkovo-perníkovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

500 g uzeného vepřového masa
bobkový list
1 cibule se slupkou
1 stroužek česneku
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého černého pepře
voda
-----
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
6 lžic švestkových povidel
3 lžíce strouhaného perníku
3 kostky cukru
500 ml vývaru (z uzeného masa viz výše)
3 ks hřebíčku
špetka mleté skořice
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Uzené maso vložíme do studené vody tak, aby bylo zcela potopené. Přidáme omytou a rozpůlenou cibuli i se slupkou, lehce podrcený stroužek česneku, 2 bobkové listy, nové koření, pepř a sůl. Vaříme doměkka.

  2. Na omáčku rozehřejeme máslo a až dobublá, zasypeme ho hladkou moukou. Umícháme tmavší jíšku a zalijeme ji horkým vývarem z uzeného masa.

  3. Přidáme švestková povidla, hřebíček, skořici, cukr a omáčku důkladně prošleháváme. Necháme probublávat na nejnižší teplotě zhruba půl hodiny, hlídáme, promícháváme a na závěr zahustíme strouhaným perníkem. Poté dosolíme či přisladíme podle své chuti.

  4. Maso nakrájíme na silnější kusy, přeléváme omáčkou a doplníme bramborovým knedlíkem nebo na másle opečenými bramborovými šištičkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!