Uzená polévka s luštěninami, houbami a bramborami

Recepty, Polévky

Suroviny

(1,5 l bujónu nebo uzeného vývaru)
1/2 hrnku čočky
1/2 hrnku bílých fazolí (předvařené)
1/2 hrnku černých fazolí
1/2 hrnku malých krupek
1/2 hrnku sušených hub
4 brambory
1/2 lžičky uzené papriky
1/2 lžičky kouřové soli
uzené maso

Postup přípravy receptu

  1. Vývar po uvaření uzených kostí či masa scedíme, přidáme čočku, fazole i krupky, houby (není třeba namáčet předem, vaří se dostatečně dlouho), vmícháme papriku a podle chuti sůl (záleží na slanosti vývaru) a na mírném ohni vaříme 20-30 minut.

  2. Postupně doplňujeme teplou vodu, celkem do 2,5 l objemu polévky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a dovaříme doměkka. Kontrolou měkkosti jsou černé fazole, které jsou pevnější a trvají nejdéle. Na skus jsou jako oříšky - pokud jsou uvařené, ostatní luštěniny jsou již určitě měkké také.

  3. Polévku na talíři doplníme kousky uzeného masa a ozdobíme petrželkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!