Uzená polévka s luštěninami, houbami a bramborami
Recepty, PolévkySuroviny
- (1,5 l bujónu nebo uzeného vývaru)
- 1/2 hrnku čočky
- 1/2 hrnku bílých fazolí (předvařené)
- 1/2 hrnku černých fazolí
- 1/2 hrnku malých krupek
- 1/2 hrnku sušených hub
- 4 brambory
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky kouřové soli
- uzené maso
Postup Uzená polévka s luštěninami, houbami a bramborami
Postup přípravy receptu
-
Vývar po uvaření uzených kostí či masa scedíme, přidáme čočku, fazole i krupky, houby (není třeba namáčet předem, vaří se dostatečně dlouho), vmícháme papriku a podle chuti sůl (záleží na slanosti vývaru) a na mírném ohni vaříme 20-30 minut.
Postupně doplňujeme teplou vodu, celkem do 2,5 l objemu polévky. Přidáme brambory nakrájené na kostičky a dovaříme doměkka. Kontrolou měkkosti jsou černé fazole, které jsou pevnější a trvají nejdéle. Na skus jsou jako oříšky - pokud jsou uvařené, ostatní luštěniny jsou již určitě měkké také.
Polévku na talíři doplníme kousky uzeného masa a ozdobíme petrželkou.