Uzená fazolová polévka naší babičky
Recepty, PolévkySuroviny
- 1,5-2 hrnky fazolí
- 400- 500 g libovějšího uzeného bůčku nebo krkovice
- 1 velká nebo 2 menší mrkve
- 2 veliké brambory
- 1-2 lžíce sádla,
- 50 g špeku - lze vynechat
- 1 velká cibule
- 1-2 PL hladké mouky
- 2 vrchovaté lžičky sladké papriky
- 1-2 stroužky česneku
- sůl podle chuti
- 1 KL grilovacího koření - lze vynechat
- majoránka
- 1 kelímek smetany (může být jak smetana na vaření, tak i smetana ke šlehání)
- (kdo chce, přidá i 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1/2 kostky hovězího bujónu, rovnou lžičku Vegety)
Postup Uzená fazolová polévka naší babičky
Postup přípravy receptu
-
Den předem namočíme fazole do trojnásobného množství vody. Druhý den z nich slijeme vodu, dáme čerstvou a vaříme je pomalým varem. Asi po hodině vaření přidáme na 2-3 pláty překrojené uzené maso (to proto, aby bylo rychleji měkké) a mrkev vcelku. Vaříme do změknutí, nejdříve vyjmeme uvařenou mrkev, a pak, když je měkké, vyndáme i uzené maso.
Přidáme na menší kostky nakrájené oloupané brambory a ještě asi 10 min. vaříme. Polévku mezitím podle potřeby přisolíme.
Maso vykostíme a nakrájíme na kostky, vařenou mrkev nakrájíme na půlkolečka. Pokrájené uzené maso i mrkev vrátíme do polévky.
Ze sádla, špeku, mouky a sladké papriky uděláme jíšku, kterou přidáme do polévky. Potom dochucujeme – drobně pokrájený nebo prolisovaný česnek, trochu majoránky, příp. 1 lžička grilovacího koření (můžeme přidat 1/2 kostky zeleninového bujónu, 1/2 kostky hovězího bujónu nebo kousíček masoxu a případně podravku). Pokud je to nutné, tak ještě přisolíme.
Zjemníme smetanou, které nejprve přilijeme malinké množství, necháme přejít varem a pak pomalu přilijeme zbytek smetany. Tak se mi smetana nikdy nesrazila.