Sluníčkový pomerančový dort
Recepty, DortySuroviny
- (na kandované pomeranče a sirup:)
- 2 pomeranče (nejlépe bio nebo dobře omyté jeden nakrájíme na plátky cca 2mm silné, z druhého ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu)
- 150 ml vody
- cca 200 g cukru
- panák pomerančového likéru (nemusí být, ale když je, tak to potom JE!:-))
- na těsto:
- 3 vejce
- 3 PL krupicového cukru
- 3 PL oleje
- 1 hrnek (čtvrtlitrový) mletých ořechů nebo mandlí
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- ostrouhaná kůra z pomeranče
- mléko dle potřeby
- na krém:
- 250 ml smetany na šlehání
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- cukr podle chuti (viz. postup)
- +cukrářské piškoty
- na polevu:
- šťáva z 1/2 pomeranče
- moučkový cukr podle potřeby
Postup Sluníčkový pomerančový dort
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Pomalu po lžících zašleháme olej, přisypeme ořechy, lehce promícháme, přidáme mouku s kypřícím práškem, nastrouhanou pomerančovou kůru a opět promícháme. Hustotu těsta upravíme případným přidáním mléka tak, aby se po nalití do formy pomalu roztékalo.
Stěrkou roztáhneme těsto až ke krajům formy (já jsem moučník pekla v kulaté dortové, ale můžeme o upéct i na plechu jako řez). Ve vyhřáté troubě upečeme a dáme na mřížku vychladnout.
Mezitím si připravíme kandované pomeranče: do většího, silnostěnného kastrolu nalijeme vodu, přisypeme cukr a vaříme na větším plameni tak dlouho, až dosáhneme hustoty sirupu. V té chvíli vložíme do roztoku plátky pomeranče, plamen snížíme na minimum a necháme jen mírně probublávat do té doby, než pomerančové plátky jakoby zesklovatí.
Hlídáme, aby se nevyvařila všechna tekutina, proto případně dolijeme malinko vody. Zcukernatělé plátky vyjmeme a dáme oschnout na tác s pečícím papírem. Do zbylého sirupu přidáme polovinu vymačkané šťávy,společně provaříme a stáhneme z ohně. Nyní můžeme do sirupu vmíchat ještě likér.
Vychladlý dort uvolníme z formy, jednou ho prořízneme a obě poloviny otočíme řeznou stranou nahoru. Obě tyto řezné plochy pokapeme uvařeným teplým sirupem (pokud nám hodně vychladl, znovu ho trochu ohřejeme, možná bude potřeba i naředit).
Krém: Ušleháme smetanu s cukrem (já jsem dala asi jednu lžíci, nemáme rádi příliš sladké moučníky a na tento přijde ještě cukrová poleva) a do tuhé šlehačky zamícháme tvaroh. Můžeme použít i mascarpone, ale já chtěla jsem spíš něco malinko lehčího.
Nyní spodní polovinu dortu vrátíme do formy, pomažeme polovinou krému, poklademe piškoty a přidáme zbytek krému. Zakryjeme druhou částí korpusu a celým dortem několikrát klepneme o stůl, Tím krém pěkně sesedne a vyplní případné mezery mezi piškoty.
Nakonec moučník polijeme cukrovou polevou, kterou připravíme vymícháním zbylé pomerančové šťávy s takovým množstvím moučkového cukru, aby se poleva dobře roztírala, ale nebyla příliš tekutá. O konečný efekt se pak postarají kandované pomerančové plátky.