Sluníčkový pomerančový dort

Recepty, Dorty

Suroviny

(na kandované pomeranče a sirup:)
2 pomeranče (nejlépe bio nebo dobře omyté jeden nakrájíme na plátky cca 2mm silné, z druhého ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu)
150 ml vody
cca 200 g cukru
panák pomerančového likéru (nemusí být, ale když je, tak to potom JE!:-))
na těsto:
3 vejce
3 PL krupicového cukru
3 PL oleje
1 hrnek (čtvrtlitrový) mletých ořechů nebo mandlí
1 hrnek polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
ostrouhaná kůra z pomeranče
mléko dle potřeby
na krém:
250 ml smetany na šlehání
1 polotučný tvaroh ve vaničce
cukr podle chuti (viz. postup)
+cukrářské piškoty
na polevu:
šťáva z 1/2 pomeranče
moučkový cukr podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny. Pomalu po lžících zašleháme olej, přisypeme ořechy, lehce promícháme, přidáme mouku s kypřícím práškem, nastrouhanou pomerančovou kůru a opět promícháme. Hustotu těsta upravíme případným přidáním mléka tak, aby se po nalití do formy pomalu roztékalo.

  2. Stěrkou roztáhneme těsto až ke krajům formy (já jsem moučník pekla v kulaté dortové, ale můžeme o upéct i na plechu jako řez). Ve vyhřáté troubě upečeme a dáme na mřížku vychladnout.

  3. Mezitím si připravíme kandované pomeranče: do většího, silnostěnného kastrolu nalijeme vodu, přisypeme cukr a vaříme na větším plameni tak dlouho, až dosáhneme hustoty sirupu. V té chvíli vložíme do roztoku plátky pomeranče, plamen snížíme na minimum a necháme jen mírně probublávat do té doby, než pomerančové plátky jakoby zesklovatí.

  4. Hlídáme, aby se nevyvařila všechna tekutina, proto případně dolijeme malinko vody. Zcukernatělé plátky vyjmeme a dáme oschnout na tác s pečícím papírem. Do zbylého sirupu přidáme polovinu vymačkané šťávy,společně provaříme a stáhneme z ohně. Nyní můžeme do sirupu vmíchat ještě likér.

  5. Vychladlý dort uvolníme z formy, jednou ho prořízneme a obě poloviny otočíme řeznou stranou nahoru. Obě tyto řezné plochy pokapeme uvařeným teplým sirupem (pokud nám hodně vychladl, znovu ho trochu ohřejeme, možná bude potřeba i naředit).

  6. Krém: Ušleháme smetanu s cukrem (já jsem dala asi jednu lžíci, nemáme rádi příliš sladké moučníky a na tento přijde ještě cukrová poleva) a do tuhé šlehačky zamícháme tvaroh. Můžeme použít i mascarpone, ale já chtěla jsem spíš něco malinko lehčího.

  7. Nyní spodní polovinu dortu vrátíme do formy, pomažeme polovinou krému, poklademe piškoty a přidáme zbytek krému. Zakryjeme druhou částí korpusu a celým dortem několikrát klepneme o stůl, Tím krém pěkně sesedne a vyplní případné mezery mezi piškoty.

  8. Nakonec moučník polijeme cukrovou polevou, kterou připravíme vymícháním zbylé pomerančové šťávy s takovým množstvím moučkového cukru, aby se poleva dobře roztírala, ale nebyla příliš tekutá. O konečný efekt se pak postarají kandované pomerančové plátky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!