Utopenci mé maminky
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 kg špekáčků
- asi 1 kg cibule
- 1/2 l octa
- 1/2 l vody
- paprika kozí rohy nebo feferony
- trochu zázvoru
- tymián
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- hořčičné semínko
- 6 bobkových listů
- 2 lžíce DEKA
Postup Utopenci mé maminky
Postup přípravy receptu
-
Nachystáme si sklenici do které budeme utopence nakládat. Toto množství odpovídá asi na sklenici od okurek o objemu 1,5 litru, ale můžeme použít i jiné.
Špekáčky podélně rozkrojíme na půlky, nakrájíme cibuli a nachystáme si papriku(já používám kozí rohy a feferony).
Dáme si vařit nálev který přichytáme tak, že smícháme ocet s vodou, DEKEM a kořením a necháme ho 10 minut vařit. Pak ho odstavíme a necháme zchladnout.
Než zchladne, skládáme utopence do sklenice. Střídavě špekáčky, cibuli a prokládáme paprikou. Na každou vrstvu dáváme bobkový list. Sklenice plníme asi 1cm pod okraj.
Když máme naplněno zalejeme studeným nálevem a pořádně utáhneme. Necháme stát při pokojové teplotě asi týden. Po týdnu konzumujeme