Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Recepty, Studená kuchyněSuroviny
- 1 kg špekáčků
- 600 ml vody
- 300 ml octa
- cca 200 g cibule = 2 ks cibule (může být i mix žluté a červené)
- špetka soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být)
- 3 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 8 kuliček pepře
- plnotučná hořčice
- mletý pepř
- mletá sladká paprika
Postup Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Postup přípravy receptu
-
Připravíme sklenici (1,7l), do které budeme ukládat hotové utopence. Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky. Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli. Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude.
Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl.
Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem.
Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet. Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny.
Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné: Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky. Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.