Utopenci - vyzkoušený nálev

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

Na 5 kg špekáčků:
svařit 3 l vody
1 l octa (Bzenecký 8%)
12 kusů nového koření
30 ks pepřů
5 bobkových listů
3 slabé – rovné KL soli
8 slabých PL cukru
1, 5 sklenice okurek (většinou 1 nestačí)
2 sklenice kapií (čtvrtky)
nebo místo kapií 2 sklenice kozích rohů
1,50 kg cibule

Postup přípravy receptu

  1. Nálev z vody, octa, soli, cukru a koření svařím a nechám vychladnout. Do vychladlého sliji lák z 1 sklenice okurek (okurky se spotřebují při nakládání jak do špekáčků, tak mezi cibuli okolo špekáčků do nálevu). Taktéž sliji do nálevu lák z obou 0,7 l sklenic červených kapií, které také použijeme a spotřebujeme při nakládání. Pokud místo naložených kapií použijeme kozí rohy, s lákem z nich postupujeme stejně.

  2. 1 – 1,30 kg oloupané cibule velmi jemně nakrájím na kolečka na WS – struhadle. Tu část okurek, kterými budu plnit do zářezů ve špekáčcích, také nakrájím na WS-ce, zbytek okurek krájím na 2-3 cm klínky (nejdřív okurku rozčtvrtím a pak překrájím na klínky nebo hranolky). Kapie (čtvrtky) krájím nožem na hrubší pruhy, dávám po jednom do zářezu ve špekáčku a na menší proužky, nebo jak se povede mezi cibuli okolo špekáčků. Někdy místo kapie používám kozí rohy, pokrájené na přiměřené kousky, které plním do zářezů i okolo mezi špekáčky pro pikantnější verzi.

  3. Když mám svařený a vychladlý lák, umyté sklenice a víčka, oloupané špekáčky, oloupanou a pokrájenou cibuli a nakrájené ostatní suroviny, začnu plnit sklenice.

  4. Špekáčky prokrojím 3x, tj. udělám 3 podélné hlubší zářezy, do prostředního nacpu cibuli (a nešetřím), do jednoho krajního zářezu plátečky okurek (a nešetřím), do druhého krajního zářezu přiměřeně velký pruh kapie (nebo kus kozího rohu pro pikantnější verzi). Na dno sklenice dám trochu cibule, pak špekáčky a do mezer cibule na střídačku s okurkami a kapií na ozdobu (nebo kozí rohy).

  5. Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a necháme v chladnu nejméně týden uležet. Tím, že jsou špekáčky 3x prokrojené, snáze a rychleji se do nich nálev vsákne.

  6. Podle svojí chuti si každý do zářezů může přidat hořčici, pepř, chilli koření a podobně, aby byly utopenci ostřejší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!