Tvarohový pletenec se slaninou

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

125 g tvarohu z kostky (tuhého, vaničkový je velice řídký)
100 ml vody
lžíce oleje
lžička cukru
lžička soli
60 g uzeného bůčku nebo libové anglické slaniny
260-270 g hladké mouky
12-15 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Libový bůček nebo anglickou pokrájíme na kostičky a rozpustíme je na pánvi. Kromě škvarečků bude na pánvi necelá lžíce tuku - všechno to stěrkou dobře vyškrábneme do těsta. Pokud by naše anglická byla tučnější a pustila tuku více, vynecháme pak už tu udávanou lžíci oleje.

  2. Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny (včetně prochladlého obsahu pánve) a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).

  3. Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, lehce přitom podsypneme moukou.

  4. Takto nachystané těsto dáme do vymazané remosky nakynout.

  5. Vykynuté potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme (asi 30-35 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!