Tvarohový pletenec se slaninou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 125 g tvarohu z kostky (tuhého, vaničkový je velice řídký)
- 100 ml vody
- lžíce oleje
- lžička cukru
- lžička soli
- 60 g uzeného bůčku nebo libové anglické slaniny
- 260-270 g hladké mouky
- 12-15 g droždí
Postup Tvarohový pletenec se slaninou
Postup přípravy receptu
-
Libový bůček nebo anglickou pokrájíme na kostičky a rozpustíme je na pánvi. Kromě škvarečků bude na pánvi necelá lžíce tuku - všechno to stěrkou dobře vyškrábneme do těsta. Pokud by naše anglická byla tučnější a pustila tuku více, vynecháme pak už tu udávanou lžíci oleje.
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny (včetně prochladlého obsahu pánve) a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme, pokud je třeba, lehce přitom podsypneme moukou.
Takto nachystané těsto dáme do vymazané remosky nakynout.
Vykynuté potřeme vejcem, posypeme semínky a upečeme (asi 30-35 minut).