Tvarohový koláč s mákem a marmeládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- -200 g hladké mouky
- -60 g ztuhlého másla
- -50 g cukru
- -1 žloutek
- -2 lžíce mléka
- -1/2 balíčku prášku do pečiva
- -1 sáček vanilkového cukr
- Maková:
- -250 g makové náplně (hotové koupené náplně samozřejmě si můžeme připravit vlastní)
- Marmeláda:
- -borůvková marmeláda(lze použít jakoukoliv)
- Tvarohová:
- -500 g měkkého tvarohu
- -80 g moučkového cukru
- -2 vejce
- -100 g zakysané smetany nebo crème fraiché
- -1 lžíce kukuřičného škrobu
Postup Tvarohový koláč s mákem a marmeládou
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme cukr, vanilkový cukr, na kousky nakrájené ztuhlé máslo, žloutek a mléko.
Rukama vypracujeme vláčné těsto, které vložíme do silikonové formy o průměru 26 cm a malým válečkem vyválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
Okraje vytlačíme asi do 2 cm výšky a zarovnáme. Těsto můžeme také vyválet mezi dvěma archy pečícího papíru a pak přenést do formy. Tvarohová náplň: všechny suroviny spolu dobře smícháme, nešleháme.
Náplně si nandáme do igelitových cukrářských sáčků.
Na těsto nanášíme střídavě jednotlivé náplně, proužek makové náplně, vedle proužek tvarohové náplně a proužek marmelády a proužek tvarohové náplně a takto postupujeme dokud nezaplníme celé dno.
Formu otočíme o 90 stupňů. Na tuto vrstvu naneseme opět jednotlivé náplně v proužcích, stejně jako ve spodní části.
Zbytek tvarohové náplně rozprostřeme po povrchu.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C asi 50-70 minut. Necháme vystydnout ve formě.