Citronovo-mrkvový koláč / bábovka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g mrkve jemně nastrouhané
- citronová kůra z jednoho velkého citronu
- 90 ml citronové šťávy z jednoho velkého citronu
- 1 vanilkový cukr
- 300 g cukru krupice, lze ubrat
- 120 g rozpuštěného másla
- 3 větší vejce (nebo 4 menší)
- 400 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup Citronovo-mrkvový koláč / bábovka
Postup přípravy receptu
-
K jemně nastrouhané mrkvi do mísy přistrouháme i žlutou část z dobře očištěného velkého citronu (můj použitý bio citron vážil 200 gramů).
Přidáme cukry, vejce a dobře promícháme, vmícháme citronovou šťávu, rozpuštěné máslo a nakonec i mouku smíchanou s kypřidlem.
Těsto přendáme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovky nebo třeba do dortové formy a vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů zhruba na cca 35-40 minut. Vyzkoušíme špejlí.
Po zchladnutí můžeme buchtu nebo bábovku přelít citronovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem. Vše dle vlastní chuti.
Buchta je vláčná po mrkvi a voňavá po citronu, cukr můžeme upravit dle vlastní chuti.