Tuřínový salát - na způsob bramborového
Recepty, SalátySuroviny
- 1 kg tuřínu
- 1 sklenice sterilované zeleniny - dle chuti: Moravanka, Kunovjanka, Hradišťanka
- 2 vařená vejce
- cca 150 g gothaj salámu - kvalitní, případně šunkový, polosuchý nebo šunka- dle chuti
- 1 cibule jemně pokrájená
- sůl
- pepř mletý
- cca 200 g majonézy - dle chuti
- 2-3 lžíce hořčice plnotučné - dle chuti
Postup Tuřínový salát - na způsob bramborového
Postup přípravy receptu
-
Tuřín oloupeme a pokrájíme ho na zhruba stejně velké kostičky, které uvaříme doměkka - na skus, v osolené vodě s trochou citronové šťávy nebo octa (místo toho můžeme použít i část nálevu ze sterilované zeleniny). Tuřín poté scedíme, na sítku necháme zchladnout a dáme do mísy, kam přidáme i pokrájenou scezenou sterilovanou zeleninu (cca 170 gramů), cibuli, vejce, salám, majolku a hořčici. Vše opepříme, mírně osolíme a dobře promícháme. Dáme do chladna proležet alespoň na dvě hodiny.
Pokud chceme salát bezmasý, nebudeme přidávat uzeninu.
Pokud chceme salát zlehčit, můžeme místo majolky vmíchat do salátu zakysanou smetanu nebo obojí zkombinovat.