Třešňový koláč s ořechovým těstem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto I.:
180 g hladké mouky
40 g moučkového cukru
100 g másla nebo jiného tuku
1 žloutek
2 lžíce vody
Těsto II.:
90 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
60 g másla nebo jiného tuku
2 vejce
100 g vlašských ořechů
40 g hladké mouky
1/3 lžičky prášku do pečiva
------
200 g třešní - dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Těsto I. Prosejeme a smícháme hladkou mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a promneme. Pak přidáme žloutek prošlehaný se 2 lžícemi vody a zpracujeme v těsto. Na mírně podsypaném vále rozválíme v kolo o průměru 30 cm a vložíme do koláčové formy o průměru 26 -27 cm, vytvarujeme zvýšené okraje a dáme do chladu.

  2. Těsto II. Z bílků ušleháme sníh a po částech zašleháme polovinu cukru. Změklé máslo rozšleháme s druhou polovinu cukru a vanilkovým cukrem, postupně přidáme žloutky. Do vyšlehané hmoty vmícháme jemně nastrouhané vlašské ořechy a pak po částech prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh.

  3. Ořechové těsto rozetřeme do koláčové formy na první připravené těsto a na povrch pokladneme a mírně zamáčkneme odpeckované třešně.

  4. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme při teplotě cca 180°C.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!