Třešňový koláč s ořechovým těstem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto I.:
- 180 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g másla nebo jiného tuku
- 1 žloutek
- 2 lžíce vody
- Těsto II.:
- 90 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 60 g másla nebo jiného tuku
- 2 vejce
- 100 g vlašských ořechů
- 40 g hladké mouky
- 1/3 lžičky prášku do pečiva
- ------
- 200 g třešní - dle potřeby
Postup Třešňový koláč s ořechovým těstem
Postup přípravy receptu
-
Těsto I. Prosejeme a smícháme hladkou mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a promneme. Pak přidáme žloutek prošlehaný se 2 lžícemi vody a zpracujeme v těsto. Na mírně podsypaném vále rozválíme v kolo o průměru 30 cm a vložíme do koláčové formy o průměru 26 -27 cm, vytvarujeme zvýšené okraje a dáme do chladu.
Těsto II. Z bílků ušleháme sníh a po částech zašleháme polovinu cukru. Změklé máslo rozšleháme s druhou polovinu cukru a vanilkovým cukrem, postupně přidáme žloutky. Do vyšlehané hmoty vmícháme jemně nastrouhané vlašské ořechy a pak po částech prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh.
Ořechové těsto rozetřeme do koláčové formy na první připravené těsto a na povrch pokladneme a mírně zamáčkneme odpeckované třešně.
Vložíme do předehřáté trouby a upečeme při teplotě cca 180°C.