Turecké listové rolky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 šálek teplé vody
- 1 šálek teplého mléka
- 1 šálek oleje
- 1 kostka droždí
- 1 PL soli
- 3 ČL cukru
- 2 vejce (do těsta dáme jen bílek, žloutek dáme stranou
- asi 1 kg hladké mouky (těsto musí být vláčně hladké)
- půl kostky rozpuštěného másla (používáme ho na potírání placek těsta, z toho vznikne to listování)
Postup Turecké listové rolky
Postup přípravy receptu
-
Do misky dáme droždie, cukor, teplú vodu, vymiešame, pridáme mlieko, olej, bielka, zamiešame. Pridáme soľ, múku (najprv polovicu, potom podla potreby prisypeme, kým nám nevznikne hladké cesto), potom zakryjeme a necháme kysnúť.
Po vykysnutí cesto nakrájame na 10 častí, vygúľame guľky a tie vyvaľkáme na placky. Každú placku potrieme rozpusteným maslom. Preložíme placku, potrieme maslom, ďalšia placka, potrieme zase maslom, vrchnú placku nenatierame maslom.
Takto preložíme 5 placiek, vyvaľkáme do hromady, vznikne nám veľká placka, ktorú rozrežeme na polovicu vodorovne a z každej polovice narežeme pruhy, ktoré zrolujeme. Poukladáme na plech s papierom na pečenie, necháme kysnúť, potrieme žĺtkami. Môžeme posypať rascou, čím chceme, dáme piecť. Z ďalších 5 placiek urobíme to isté. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov doružova.