Trnkové vdolek

Recepty, Moučníky

Suroviny

700 g hladké mouky
38 g droždí
400 ml vlažného mléka
40 g másla
40 g vepřového sádla
špetka soli
2 PL mletého cukru
Tvarohová náplň:
tvaroh ve staniolu
2 žloutky
1/2 vanilkového pudinku
trochu sultánek
švestková povidla
Na posypání:
lžíce másla
2 lžíce hrubé mouky
1 lžíce mletého cukru
Na pomazání:
rozpuštěné máslo
trochu rumu
cukr

Postup přípravy receptu

  1. V kastrůlku si rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené, a dáme na teplé místo vykynout.

  2. Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké.

  3. Do kastrolku si nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou.

  4. Po nakynutí si těsto dáme na vál a nachystáme si přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny.

  5. Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou ČL tvarohu (všechny suroviny na tvarohovou náplň smícháme) a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou (máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka).

  6. Vdolky si skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15 - 20 minut odpočinout a poté upečeme v troubě předehřáté na 175°C a pečeme cca 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků máslem s rumem a cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!