Trnkové vdolek
Recepty, MoučníkySuroviny
- 700 g hladké mouky
- 38 g droždí
- 400 ml vlažného mléka
- 40 g másla
- 40 g vepřového sádla
- špetka soli
- 2 PL mletého cukru
- Tvarohová náplň:
- tvaroh ve staniolu
- 2 žloutky
- 1/2 vanilkového pudinku
- trochu sultánek
- švestková povidla
- Na posypání:
- lžíce másla
- 2 lžíce hrubé mouky
- 1 lžíce mletého cukru
- Na pomazání:
- rozpuštěné máslo
- trochu rumu
- cukr
Postup Trnkové vdolek
Postup přípravy receptu
-
V kastrůlku si rozpustíme máslo a sádlo a odstavíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí s lžičkou cukru, zalejeme mlékem tak, aby kvasnice byly ponořené, a dáme na teplé místo vykynout.
Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem a špetkou soli a promícháme. přilijeme rozpuštěné máslo a sádlo, vlažné mléko (není třeba všechno najednou, je lepší nechat si 1/3 mléka a domíchávat). Těsto by nemělo být ani hutné, ani řídké.
Do kastrolku si nalijeme horkou vodu (stačí z kohoutku) a na něj postavíme mísu s těstem, které krásně nakyne během cca 40 minut. Těsto jemně poprášíme moukou a mísu zakryjeme čistou plátěnou utěrkou.
Po nakynutí si těsto dáme na vál a nachystáme si přibližně stejné kousky těsta na jednotlivé vdolky. Každý kousek ještě přikryjeme na vále dlaní a mírným krouživým pohybem prohněteme tak, aby z něj unikly velké vzduchové bubliny.
Pak každý kousek naplníme 1 vrchovatou ČL tvarohu (všechny suroviny na tvarohovou náplň smícháme) a pečlivě uzavřeme. Spodní část hrníčku si pomoučíme, přiložíme dno na vdolek a jemně zatlačíme. Do vzniklého důlku dáme trochu švestkových povidel a zasypeme posýpkou (máslo, mouku a cukr promneme v prstech, dokud nám nevznikne jemná posýpka).
Vdolky si skládáme na olejem vytřený plech, necháme cca 15 - 20 minut odpočinout a poté upečeme v troubě předehřáté na 175°C a pečeme cca 25 minut. Po vyjmutí z trouby potřeme okraje vdolků máslem s rumem a cukrem.