Perník s jablky vláčný
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g polohrubé mouky
- 170 g krupicového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička kypřícího prášku do perníku
- špetka soli
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 150 ml slunečnicového oleje
- 4 jablka
- rybízová marmeláda (nebo jakákoliv jiná)
- 100 g 70% hořké čokolády + 5 g 100% tuku
Postup Perník s jablky vláčný
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme všechny sypké ingredience – mouku, kypřidla, kakao, koření a sůl. Jablka nastrouháme na jemno.
Vajíčka šleháme s cukrem do pěny, přidáváme olej, mléko a sypkou směs. Důkladně ušleháme a na závěr přidáme nastrouhaná jablka. Šťávu z jablek nesléváme!
Střední plech (34 x 26 cm) vyložíme pečícím papírem, potřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vylijeme na plech a dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba půl hodiny, každý podle své trouby. Těsto je nutné během pečení vyzkoušet špejlí, aby se nechytalo.
Hotový perník necháme vychladnout, vyklopíme z plechu a odstraníme pečící papír. Rozpůlíme po délce a plníme rybízovou marmeládou.
Vršek perníku polijeme čokoládovou polevou, kterou připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme na kostičky nalámanou čokoládu s tukem. Důkladně mícháme, až se vytvoří hladká lesklá hmota. Perník můžeme jen pocukrovat.