Trhané vepřové maso na pivu

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

cca 1 kg vepřové plece nebo krkovice
2 velké cibule
cca 5 větších stroužků česneků
sůl
pepř mletý
drcený kmín
cca 0,5 l piva na podlití, dle chuti světlé nebo černé 10°
Dále dle chuti:
cibule
hořčice plnotučná nebo dijonská...
nakládané okurky
nakládané feferonky nebo kozí rohy...
chleba nebo pečivo

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a okmínujeme dle chuti.

  2. Oloupané cibule pokrájíme a osmažíme na sádle dosklovata. Poté přidáme připravené maso, které necháme na cibuli za občasného promíchání zatáhnout a osmažit. Po vysmažení tekutiny vmícháme k masu nasekaný česnek, který necháme rozvonět. Přidat můžeme i bylinky dle chuti. Poté zalijeme pivem a zvolna dusíme do úplného změknutí masa, za občasného promíchání, podlití dle potřeby. Maso dusíme tak dlouho, až se nám začne během míchání rozpadat na vlákna.

  3. Po částečném zchladnutí maso rozšťoucháme s výpekem nebo roztrháme vidličkami. Po úplném zchladnutí dochutíme dle vlastní chuti hořčicí, pokrájenou cibulí, případně dosolíme a opepříme. Cibuli můžeme použít klasickou, červenou nebo jarní.

  4. Trhané vepřové maso podáváme s čerstvým chlebem nebo pečivem, dozdobíme okurkou nebo feferonkou a pokud chceme, můžeme je dle chuti vmíchat přímo k trhanému masu.

  5. Trhané vepřové maso můžeme připravit i v troubě, kdy ochucené maso promícháme s cibulí a česnekem, podlijeme pivem, zaklopíme a pečeme na cca 180 °C do rozpadávaní masa na vlákna.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!