Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Trhanec:
2 vejce
1 lžíce cukru krupice
0,5 vanilkového nebo skořicového cukru
100 g zakysané smetany
100 ml mléka (120 m,l pokud je smetana hustá)
100 g polohrubé mouky
citronová kůra dle chuti
máslo na smažení
Přeliv:
cca 300 g jahod nebo borůvek, malin...
cukr krupice dle sladkosti ovoce
1 lžíce vanilkového pudinku (nebo škrobu)
voda dle potřeby
rum nebo likér (není nutný)
Dále dle chuti:
zakysaná smetana, šlehačka, jogurt, zmrzlina
čerstvé ovoce
čokoláda nebo poleva

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je s polovinou vanilkového (skořicového) cukru a cukrem krupicí, přimícháme zakysanou smetanu s mlékem, polohrubou mouku a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti. Necháme asi 15 minut odstát, pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a směs nalijeme do pánve s rozehřátým máslem. Smažíme ne příliš zprudka, pod poklicí. Dle chuti můžeme zaprášit vršek trhance skořicí nebo kakaem, pokud jsme nedali skořicový cukr rovnou do těsta. Otáčíme, až když máme plát těsta zatuhlý a dopékáme z druhé strany již bez poklice. Pokud se nepovede trhanec otočit v jednom kuse, nevadí, stejně ho budeme později trhat na menší kusy.

  2. Přeliv: jahody (či jiné ovoce) dáme do kastrůlku, přidáme pár lžic vody, zbylý vanilkový (skořicový) cukr + cukr dle chuti, ovoce rozšťoucháme na menší kusy (nebo předem pokrájíme), osladíme a necháme krátce povařit. Pak vmícháme pudink rozmíchaný v cca 50 ml vody a za stálého míchání necháme vše společně krátce probublat, případně přilijeme dle potřeby trošku vody nebo klidně i maličko rumu nebo likéru. Přeliv by neměl být příliš hustý ani řídký.

  3. Hotový trhanec vidličkami roztrháme na menší kusy, které rozdělíme na dva talíře, přelijeme jahodovým (ovocným) přelivem, dozdobíme dle vlastní chuti a podáváme.

  4. Trhanec je vláčný, šťavnatý a dá se jíst i vychladlý. Podávat ho můžeme k snídani, obědu, svačině i večeři.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!