Tmavý dietní chleba
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- MALÝ BOCHNIK:
- 250 g tmavé celozrnné mouky
- 15 g kvasnic
- 250 ml mléka nebo vody
- špetka soli
- 1 ČL cukru
Postup Tmavý dietní chleba
Postup přípravy receptu
-
Mouku a špetku soli nasypeme do mísy a uděláme důlek. Do důlku přidáme cukr, kvasnice, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek. Řádně promícháme a necháme 30 minut kynout.
Poté těsto přendáme na pracovní desku stolu a vytvoříme z něj bochánek, který potřeme vodou, můžeme posypat kmínem, ovesnými vločkami, mákem či sezamovými semínky. Bochánek přendáme na plech a necháme 20 minut kynout.
Pečeme při středně teplé troubě (jako zábrana zbytečnému vysušení chleba je dobré při pečení vložit do trouby nádobku z vodou). Zkouším špejlí zda je hotový.
Před dopečením chléb potřeme vodou (kůrka bude měkčí). Peču prvních 10 minut při 200°C a potom ztlumím na 150°C a peču asi 1 hodinu.