Tinola - filipínská kuřecí polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/2 kuřete
- 2 lžíce ghí (přepuštěného másla)
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- kousek čerstvého zázvoru (asi 4 cm)
- 3 mrkve
- 1 střední cuketa
- 1/2 hlávky bílého zelí (výborné je špičaté)
- sůl
- pepř
- K podávání:
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce citrónové šťávy
- špetka pepře
Postup Tinola - filipínská kuřecí polévka
Postup přípravy receptu
-
Kuře dáme vařit do dostatečného množství vody. Oloupané cibule nakrájíme na kostičky, stroužky česneku nadrobno a oloupaný zázvor buď nastrouháme nebo také nakrájíme nadroboučko. V pánvi rozehřejeme ghí a na něm nakrájenou zeleninu zlehka opečeme, vše by mělo být měkké, ale ne zbarvené dohněda. Orestovanou směs přidáme do hrnce ke kuřeti. Mrkve nakrájíme na širší kolečka a také přidáme do hrnce. Necháme asi 30 minut vařit.
Cuketu nakrájíme na čtvrtkolečka a po 30 minutách přihodíme do hrnce. Necháme ještě 5 minut vařit. Měkké kuře vyjmeme z hrnce a přidáme zelí nakrouhané na nudličky, pak ihned vypneme. Maso obereme z kostí a vrátíme do polévky. Nakonec polévku dochutíme solí a čerstvým pepřem.
Sójovou omáčku smícháme s citrónovou šťávou a špetkou pepře, dáme do mističky a podáváme zvlášť, každý si svoji porci v talíři dochutí podle svého. Polévka je výborná do zimních dnů, krásně zahřeje a pomůže při nachlazení.